Yeni düzenlemeyle birlikte dil ve konuşma terapisti, diyetisyen, ebe, ergoterapist, fizyoterapist, hemşire ve bu unvana eşdeğer sağlık memuru, klinik psikolog, odyolog ve podologlar, Sağlık Bakanlığı’ndan alacakları ruhsatla kendi adlarına “sağlık meslek hizmet birimi” açarak mesleklerini serbest şekilde icra edebilecek. Böylece sağlık hizmetlerinin yalnızca hastane ortamına sıkışmadan toplum temelli olarak sunulması amaçlanıyor.

“Sağlık Kabinleri Hakkında Genelge” kapsamında hâlihazırda serbest meslek hakkı bulunan ebe, hemşire ve toplum sağlığı bölümü mezunu sağlık memurlarına; hemşireliğe eş değer sağlık memurları ve ebeler de eklendi. Bu sayede, yetkinlik sahibi sağlık personelinin bağımsız olarak hizmet sunmasının önü açıldı.

Aynı meslekten en fazla üç kişi ortaklık kurabilecek

Aynı meslekten en fazla üç kişi ortaklık kurabilecek

Yönetmelikte belirtilen esaslara göre, yalnızca aynı meslek unvanına sahip en fazla üç sağlık meslek mensubu bir araya gelerek müşterek bir sağlık meslek hizmet birimi açabilecek. Her meslek mensubu için ruhsat ayrı düzenlenecek.

Sağlık meslek hizmet birimlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte ilgili branşlardaki sağlık meslek mensupları için yeni istihdam alanları oluşurken, birimlerde çalışacak sekreter, destek personeli ve temizlik görevlisi gibi kadrolar sayesinde farklı meslek grupları için de iş imkanı sağlanacak.

Ayrıca birimlerde, ana sağlık meslek mensubuna destek olacak şekilde belirli tekniker unvanlarıyla da çalışılabilecek. Buna göre; fizyoterapist yanında fizyoterapi teknikeri, klinik psikolog yanında psikolog, odyolog yanında odyometri teknikeri, ergoterapist yanında ise ergoterapi teknikeri istihdam edilebilecek.

Sadece yetki kapsamında hizmet verilecek

Yönetmelik kapsamında hizmet veren sağlık meslek mensupları, yalnızca kendi mesleki yetkileri dahilindeki işlemleri yapabilecek. Hekim tarafından tanı konulmuş hastalara tedavi planı veya reçete doğrultusunda hizmet sunulabilecek. Bunun dışında herhangi bir tıbbi işlem, ilaç uygulaması, tıbbi malzeme veya kozmetik ürün ile gıda takviyesi satışı yapılamayacak.

Kayıt bilgilendirme ve onay zorunluluğu

Her bir sağlık meslek hizmet birimi, belirlenen standartlara uygun donanım ve fiziki koşullara sahip olacak. Verilen hizmetler kayıt altına alınacak, hastalar işlem öncesinde bilgilendirilerek onayları alınacak. Böylece hizmetin şeffaf ve güvenli şekilde yürütülmesi sağlanacak.