Gebelik sürecinde bebeğin gelişimi ve sağlığını takip etmeyi kolaylaştıran tarama testleri ile ilgili merak edilenleri Kadın Doğum ve Jinekoloji Uzmanı Op. Dr. İrem Yengel, anlattı.
Bebeğin bazı kromozom sorunları ve fiziksel gelişimi açısından değerlendirilmesi önemlidir. Anne karnında yapılan özel testlerle başta Down sendromu olmak üzere bazı kromozom sayısı anormallikleri tespit edilebilmektedir. Tipik olarak, tarama adı verilen testler, durumun riskini belirli bir düzeyde hassasiyetle analiz etmek için kullanılır. Bu testlerin dezavantajı tanı testleri olmamasıdır. Tanı testi, bebeğin amniyotik kesesinden sıvı alınması ile yapılan amniyosentez işlemidir. Her test hamileliğin belirli haftalarında yapılabildiğinden testin yapılabileceği tarih aralığının not edilmesinde fayda vardır.
Her anne adayının hamilelikte tarama testleri hakkında bilgi sahibi olması gerekir
Tarama testleri gebeliğin 11. haftasından itibaren yapılabilir. Bu, birkaç hafta içinde tamamlanabilen ikili bir testtir. Bu testin sonuçlarına göre, özellikle Down sendromu olmak üzere riskli durumlara yönelik bir risk analizi yapılabilir. Testin kromozomal anomali tespit hassasiyeti yüzde 85’tir. Diğer tarama testleri ise üçlü veya dörtlü tarama testidir. Bu testler hamileliğin 16.- 18. haftası arasında yapılır ve kromozomal anomali yakalama hassasiyeti üçlü test için yüzde 60 olup, dörtlü test için yüzde 80’dir. Testler yüksek riskli çıktığında bebekte mutlaka sorun olması gerekmediği gibi tersi durumda olabilir.
Fetal DNA nedir?
Son yıllarda hücre dışı fetal DNA (cf-DNA) testi gündeme geldi. Bir bebeğin anne kanında dolaşan DNA parçalarını tespit etmek ve analiz etmek teknik olarak mümkündür. Bu test, anneden alınan bir tüp kanın tehlikeli durumlar açısından ikili veya üçlü dörtlü teste göre daha hassas bir şekilde taranmasını sağlar. Kromozomal anomalileri tespit hassasiyeti yüzde 99 üzerindedir. Hata payı çok düşüktür. Test farklı teknikler kullanılarak yapılabilir.
Şeker yüklemesi gerekli midir?
Hamilelik sırasında yapılması önerilen bir diğer test şeker yükleme testidir. Test, hamileliğin 24. ve 28. haftaları arasında yapılır. Gestasyonel diyabet varlığının teşhisine yardımcı olan bu test ile gestasyonel diyabet varlığı tespit edilerek bebek için oluşabilecek riskli durumların önünde geçilebilir.
Doktorunuzun sizin için belirlediği testleri yaptırmanızın sağlıklı gebelik süreci ve doğum için büyük önem taşıdığı unutulmamalıdır.